3 Kasım 2022 Perşembe

 REKREASYON PLANLAMASI

 

Etkinlik insanların bireysel ya da toplu olarak; eğlence, eğitim, spor, dinlenme, para toplama vb. amaçları gerçekleştirmek amacıyla katıldıkları olaylardır.

 Etkinlik türleri arasında yer alan rekreasyon etkinlikleri ise, duygusal tatmin, ruhsal eksikliklerinin giderilmesi veya fiziksel aktiviteyi arttırmak amacıyla, bireylerin boş zamanlarında gerçekleştirdiği etkinliklerdir.

Rekreasyon etkinlikleri televizyon izlemek ve radyo dinlemek gibi basit eğlencelerden, meditasyon ve yoga gibi zihinsel etkinliklere, el sanatları ve seyahat gibi hobilerden, tenis ve yüzme gibi spor etkinliklerine kadar uzanan geniş bir yelpazede çeşitlenmektedir.

Ağır yaşam koşulları ve yoğun stres ile baş edebilmek için rekreasyon bilincinin artması, insanlara birçok açıdan yararı olan rekreasyon etkinliklerinin ve bu etkinliklerin planlamasının önemini arttırmıştır.

Bu bağlamda, iyi bir etkinlik planlaması, bu etkinliklere katılımın sağlanması ve etkinlikten beklenen amaçların gerçekleşmesi açısından  son derece önemlidir.

Bir etkinlikten gerçekleştirmesi beklenen amaçlar farklılık gösterebilmektedir.

Kimi etkinliklerin amacı yoksullara yardım gibi sosyal bir içerik taşırken, kimi etkinliklerin amacı, para kazanmak veya spesifik bir amaca hizmet olabilmektedir.

Rekreasyon etkinliği planlama süreci; amaçların belirlenmesi, fizibilite çalışmalarının yapılması, planların, bütçelerin ve takvimin oluşturulması, organizasyon yapısının ve etkinlikte görev alacak kişilerin belirlenmesi, detaylı planlama aşaması, etkinliğin gerçekleştirilmesi ve etkinliğin değerlendirilmesi olmak üzere yedi aşamadan oluşmaktadır.

 Rekreasyon etkinliklerinin planlamasında; yetersiz yönetim, yetersiz planlama süreci, zayıf organizasyon yapısı, koordinatörle planlama sürecinde çalışan insanlar arasındaki iletişim bozukluğu ve etkinlik sırasında ortaya çıkması muhtemel problemlerin önceden belirlenememesi gibi nedenlerle bazı problemler ortaya çıkabilmektedir.

Bu problemlere; hava durumuna karşı alternatif tedbirlerin alınmaması, ilk yardım ekibinin unutulması, etkinlikte duraklamaların yaşanması ve dağınık ve özensiz bir sunum yapılması örnek olarak verilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

REKREASYON EĞİTİMİNİ PROGRAMLAMA SÜRECİ   Rekreasyonel etkinliklerin bireylerde gelişim sağlaması eğitim programları ile olanaklıdır. ...